Spletna stran uporablja piškotke. Z nadaljevanjem brskanja po naši strani se strinjate s pravili uporabe piškotkov.V redu

Psihoterapija: realitetna, geštalt, transakcijska analiza, psihoanaliza ... -

Go to content

Main menu:

Psihoterapija: realitetna, geštalt, transakcijska analiza, psihoanaliza ...

ZDRAVJE IN LEPOTA > PSIHOTERAPIJA
1 comment

2014-07-11 12:08:05
Individualna psihoterapija
Individualna psihoterapija je voden proces v obliki dialoga med psihoterapevtom in posameznikom, ki ga v stroki največkrat nazivamo klient. Posameznik, ki je sicer v življenju lahko prav funkcionalen, se znajde v situaciji, ki je zanj neugodna. Kadar se predolgo zadržuje v tem neugodju, postaja njegovo življenje vedno manj kvalitetno in/ali celo nefunkcionalno. Takrat je smiselno, da se posameznik usmeri v iskanje rešitev in ena od opcij je tudi obisk psihoterapevta.
Psihoterapevtskih pristopov je veliko. Vsak pristop ima neke svoje specifične značilnosti, ki jih psihoterapevt osvoji v svoji specializaciji in jih kasneje uporablja pri svojem delu. Nekomu je bližje ta, drugemu druga ideologija, a vsi v osnovi stremimo k istemu cilju: integriranemu funkcionalnemu odraslemu posamezniku.
Pri nas (Psihovital Maribor) v večji meri uporabljamo metode in tehnike dveh psihoterapevtskih modalitet: transakcijske analize in geštalt terapije. Ta kombinacija se je izkazala za učinkovito. Psihoterapija omogoča posamezniku, da se s pomočjo kontakta, dialoga in odnosa, ki ga vzpostavi s terapevtom, zave sebe in svojih vedenjskih obrazcev. Tako dobi možnost, da izbere in sprejme različne poteze v življenju. Zave se same možnosti izbire in odgovornosti do tega, kako doživlja svoje življenje tukaj in zdaj. Transakcijska analiza posamezniku omogoča samoanalitičen pogled vase, preveritev in ozaveščanje lastnih reakcij ter obrazcev in vzorcev zaradi katerih je posameznih nefunkcionalen ali nezadovoljen s kvaliteto živetega življenja.
Transakcijski analitiki delamo ciljno usmerjeno kar pomeni, da skupaj s klientom določimo željeno stanje ali cilje za konec srečevanj. Cilj je v skladu s klientovo željo in realnimi možnostmi. Za dosego cilja sta odgovorna oba: tako terapevt kot tudi klient. Terapevtova naloga v terapiji je vsekakor, da usmerjeno vodi proces in klienta vrača k cilju. Naloga klienta pa je, da redno prihaja na dogovorjena srečanja, da je iskren do sebe in motiviran za napredek.
Proces psihoterapije ni prijeten, ni pa vedno samo neprijeten. S terapevtom klienti delijo tako pozitivne kot negativne trenutke iz življenja. Žal so največkrat prav negativni vzrok težav in zato se večino srečanj ustavljamo prav ob bolečih spominih, nefunkcionalnih odzivih in različnih strahovih, ki onemogočajo posamezniku kvalitetnejše življenje. Trajanje psihoterapevtskega procesa je odvisno od posameznika in njegovih ciljev. Včasih je dovolj že da se srečamo samo en krat, včasih pa terapija traja dalj čas.
Ne obstajajo splošna navodila za življenje in tudi recepti, kako do sreče ne. Vsak od nas je ok. In vsak od nas na svoj način doživlja življenje, kvaliteto in funkcionalnost svojega sveta. In prav je tako. Psihoterapija nam omogoča, da odkrijemo odgovorno, kvalitetno in predvsem funkcionalno življenje na svoj način.

Pri nas nudimo individualno obravnavo, partnersko terapijo, skupinsko obravnavo. Izvajamo razne delavnice in seminarje, ter po naročilu pripravljamo ciljno usmerjene programe za podjetja.

www.psihoterapija-svetovanje.com
Pozdravljeni! Vabljeni, da predstavite svoje podjetje, dejavnost, ali druge vsebne, ki so aktualne za vašo spletno stran. Lahko pa napišete samo aktualne informacije za navedeno področje.
 
Back to content | Back to main menu